eitaaRubikatelegramrobika
logomoshavereh
logo

مشاوره حقوقی + تلفنی چک و سفته

قوانین و مقررات مرتبط با چک حسب مورد، راجع به چک‌هایی که به شکل الکترونیکی (داده پیام) صادر می‌شوند نیز لازم الرعایه است.در مقاله زیر با دقت مطالعه کنید و در صورت نیاز به دریافت راهنمایی بیشتر با ما تماس بگیرید 6 - 02170705945

تعریف و شمارش انواع چک :


چک عادی

چکی است که اشخاص بر عهده بانک‌ها به حساب جاری خود صادر و دارنده آن تضمینی جز اعتبار صادرکننده آن ندارد.

چک تایید شده

چکی است که اشخاص بر عهده بانک‌ها به حساب جاری خود صادر و توسط بانک محال علیه پرداخت وجه آن تأیید می‌شود.

چک تضمین شده

این چک توسط بانک به عهده همان بانک به درخواست مشتری صادر و پرداخت وجه آن توسط بانک تضمین می‌شود.

چک مسافرتی

توسط بانک صادر و وجه آن در هر یک از شعب آن بانک یا توسط نمایندگان و کارگزاران آن پرداخت می‌گردد.

تبصره ؛ قوانین و مقررات مرتبط با چک حسب مورد، راجع به چک‌هایی که به شکل الکترونیکی (داده پیام) صادر می‌شوند نیز لازم الرعایه است.


تبصره ؛ در صورتی که چک تضمین شده مجعول و جعل شده باشد یا استفاده از چک تضمین شده مجعول، شخصی که مرتکب آن شده باشد علاوه بر مجازات‌های قانونی مقرر، به حکم دادگاه به مدت دو تا شش سال از گرفتن چک تضمین شده محروم می‌شود.

تبصره ؛ در صورت تخلف از هر یک از تکالیف مقرر در این قانون برای بانک‌ها یا مؤسسات اعتباری اعم از دولتی و غیردولتی، کارمند خاطی و مسئول شعبه مربوط حسب مورد با توجه به شرایط، امکانات، مراتب به مجازات‌های مقرر در ماده (۹) «قانون رسیدگی به تخلفات اداری مصوب ۷ /۹ /۱۳۷۲» محکوم می‌شوند و رسیدگی به این تخلفات در صلاحیت بانک مرکزی است.

قانون جدید چک

همان گونه که میدانید مجلس شورای اسلامی ، قانون اصلاح صدور چک، را به جهت اعتبار بخشی به چک و حداقل رساندن صدور چک بلامحل در سال ۱۳۹۷ به تصویب رساند و از ابتدای سال 1400 اجرایی شد .
در قانون جدید اصلاح صدور چک ، صادرکننده چک باید مندرجات چک را که شامل تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی ذینفع می باشد را علاوه بر اینکه در برگه چک درج می‌کند در سامانه صیاد نیز ثبت کند. همچنین ذینفع چک نیز هنگام دریافت برگه چک باید مندرجات آن را در سامانه صیاد، استعلام و با مندرجات برگ چک تطبیق دهد. افرادی هم که قصد انتقال چک را دارند دیگر نیازی به پشت نویسی چک ندارند و باید اطلاعات هویتی ذینفع جدید را در سامانه صیاد ثبت کنند.


زمانی که یک چک در سامانه صیاد به‌صورت موفقیت‌آمیز ثبت شود، یعنی چک به نام ذینفع صادر گردیده است . در غیر این صورت لاشه چک حتی اگر دارای مهر و اثر انگشت صاحب حساب هم باشد، فاقد اعتبار است. از طرفی اگر چک به نام فرد انتقال داده شده باشد و لاشه چک موجود نباشد، باز هم وصول چک امکان‌پذیر نخواهد بود .
همچنین صادرکننده چک باید مندرجات چک شامل تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی ذینفع را علاوه بر اینکه در برگ چک درج می‌کند در سامانه صیاد نیز ثبت کند. همچنین ذینفع چک نیز در زمان دریافت برگه چک باید مندرجات آن را در سامانه صیاد، استعلام و با مندرجات برگه چک مطابقت دهد. اشخاصی که قصد انتقال چک را دارند نیز دیگر نیازی به پشت نویسی چک ندارند و باید اطلاعات هویتی ذینفع جدید را در سامانه صیاد ثبت کنند.
انجام این امور از طریق ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد شامل اینترنت‌بانک و موبایل‌بانک بانک‌ها، برنامک‌های موبایلی حوزه پرداخت و شعب بانک‌های عامل امکان‌پذیر است. همچنین رنگ این چک‌ها نیر بنفش است

در مفاد ماده ۱۴ قانون چک ، عنوان میشود که چک تا چه زمانی مسدود است؟
درخواست دهنده ماده 14، بعد از اعلام به بانک بایستی شکایت خود را به مرجع قانونی اعلام و حداکثر تا یک هفته گواهی شکایت را به بانک تحویل دهد. در غیر اینصورت پس از انقضاء یک هفته، چک مذکور رفع انسداد و وجه آن قابل پرداخت می‌شود.

موضوعات مطرح در این ماده از قانون چک
سرقت
کلاهبرداری
خیانت در امانت
مفقودی
و جرائم مرتبط دیگر

سوالات خودتان را در زیر مطرح نمایید و پاسخ دریافت کنید


"مشاوره حقوقی و تلفنی پیام حق"

baner for rahbin